ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ – ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Μοντέρνα ή Κλασσική;

SYMBOYLES-KOYZINA-1Αυτή είναι η πρώτη απόφαση που έχετε να πάρετε όταν έρθει η ώρα για τη νέα σας κουζίνα. Η επιλογή έχει να κάνει με το γούστο σας αλλά και με τη γενικότερη αισθητική του σπιτιού, αφού η κουζίνα δεν είναι ξεκομμένη από τους υπόλοιπους χώρους.
Η μοντέρνα κουζίνα έχει κυρίως πορτάκια με ίσιες επιφάνειες και δίνει πολλές επιλογές σε χρώματα και σχέδια. Τα υλικά κατασκευής είναι ο Βακελίτης, η λάκα, ο καπλαμάς, το γυαλί, το αλουμίνιο και πιό πρόσφατα οι ομογενείς επιφάνειες.
Οι κλασσικές κουζίνες αποτελούν πλέον τη μειοψηφεία. Παρ όλα αυτά η γοητεία και η ζεστασιά που εκπέμπουν τους έχει χαρίσει φανατικούς θαυμαστές. Μπορείτε να επιλέξετε μέσα από μια μεγάλη συλλογή πορτάκια από το ξύλο που επιθυμείτε και να στολίσετε την κατασκευή με κορνίζες και βιτρίνες.
Ανεξάρτητα πάντως από την επιλογή σας η εργονομική σχεδίαση και οι ευέλικτοι μηχανισμοί θα μετατρέψουν το χώρο της κουζίνας στον πιό φιλικό χώρο του σπιτιού σας.


Το Σχήμα

SYMBOYLES-KOYZINA-2Το σχήμα της κουζίνας εξαρτάται εν πολλοίς από το χώρο.
Εαν έχουμε ένα μακρόστενο χώρο τότε η κατάλληλη λύση είναι η ευθεία σχεδίαση. Η κουζίνα πιάνει τη μία μεριά του τοίχου και ο υπόλοιπος χώρος μένει σε σας.
Εαν ο χώρος έχει αρκετό πλάτος τότε μπορούμε να έχουμε ντουλάπια και στις δύο πλευρές του τοίχου, δημιουργώντας δύο παράλληλες συμπληρωματικές ευθείες.
Εαν οι τοίχοι μας σχηματίζουν γωνία μπορεί και η κουζίνα να έχει αυτό το σχήμα. Σε αυτή την περίπτωση, νεροχύτης, εστίες και ψυγείο, προσέχουμε να είναι στην ίδια πλευρά για μεγαλύτερη λειτουργικότητα.
Εαν ο χώρος το επιτρέπει η σχεδίαση σε σχήμα Π είναι η καλύτερη επιλογή, αφού διευκολύνεται η κίνηση πρός κάθε κατεύθυνση.
Ανάλογα με το χώρο μπορούν να τοποθετηθούν και νησίδες- ελεύθερες ή συνεχόμενες– που μεγαλώνουν ακόμα περισσότερο τους χώρους εργασίας αλλά μπορούν και να διαμορφωθούν και σαν χώροι πρωινού ή πρόχειρου γεύματος.
Έχοντας μια πρόχειρη κάτοψη του χώρου σας, μπορούμε εύκολα να σας προτέινουμε το σχήμα της κουζίνας που σας ταιρίαζει καλύτερα.


Εργονομικός Σχεδιασμός

SYMBOYLES-ERGONOMIKOSΛέγοντας εργονομικό σχεδιασμό εννούμε αυτό το σχεδιασμό που μας επιτρέπει να κινούμαστε και να εργαζόμαστε στον κάθε χώρο με το λιγότερο δυνατό κόπο.
Ειδικά για το χώρο της κουζίνας αυτά που πρέπει να προσεχτούν ιδιαίτερα είναι:
Το σωστό ύψος των ντουλαπιών.
Το ύψος και το βάθος του πάγκου εργασίας.
Η απόσταση που πρέπει να έχετε ελεύθερη πίσω σας όταν εργάζεστε στην κουζίνα για να μπορείτε να κινηθείτε άνετα ( περίπου 1,20 μ)
Ο τρόπος ανοίγματος των κρεμαστών ντουλαπιών αλλά και των ντουλαπιών βάσης.
(Π.χ. Για τα ντουλάπια βάσης τα συρτάρια είναι πιό λειτουργικά, ενώ στα πορτάκια των κρεμαστών ντουλαπιών καλό είναι να τοποθετούνται μηχανισμοί ανάκλισης.)


Φωτισμός- Χρώματα

SYMBOYLES-FOTISMOSΟ σωστός φωτισμός είναι απαραίτητος σε κάθε χώρο του σπιτιού. Στην κουζίνα η ανάγκη αυτή είναι ακόμα μεγαλύτερη αφού ο χώρος κρύβει πολλές παγίδες με διάφορα κοφτερά και καυτά αντικείμενα. Έτσι ο απλετος φωτισμός είναι η πρώτη επιλογή. Το άσπρο φως (day light) είναι καθαρό, έντονο αλλά ψυχρό. Πιό ζεστό είναι το κίτρινο φως. Επιπρόσθετα φωτιστικές πηγές πάνω στην κουζίνα, μας θα προσφέρουν την απαραίτητη ζεστασιά στο χώρο και εξασφαλίζουν εστιασμένο φως στα σημεία που χρειάζεται.
Το χρώμα των τοίχων είναι καθαρά θέμα γούστου. Γενικά πάντος καλό είναι να ξέρουμε ότι τα μουντά χρώματα μικραίνουν το χώρο ενώ τα φωτεινά τον «ανοίγουν».